Window Wall House

2010-2012
Cambridge, United Kingdom
Completed at Mole Architects

The extension and complete renovation of an existing three storey Georgian in a conservation area, which had been badly extended and renovated in the 1970s. The aim was to update the existing house to improve energy efficiency, open up the existing spaces, while reworking the existing extension which sat uncomfortably at the back of the house.

The concept was to ameliorate the contrast between the original and extended volumes, by unifying the painted volumes of the house, while extending and simplifying the geometries. 

The re-organisation brought an unused courtyard into the ground floor, to create an expansive open ground floor kitchen dining room, with a sunken sitting area and glazed courtyard garden. The first floor was rearranged to make a master bedroom with linked study, as well as a new enlarged bathroom. New roof lights at the top of the stairwell draw light down into the house and provide views out across the roof top.

The house had also sustained subsistence damage at the front and required re-piling and rebuilding of the ornate stone bay window.

Contractor
Cambridge Building Company

Engineer
Andrew Firebrace Partnership